Din cand in cand se intampla ca incarcatorul de laptop sa faca probleme si sa nu mai incarce cum trebuie. De cele mai multe ori de vina este cablul. Indiferent care este insa cauza, daca e nevoie sa cumperi un alt incarcator trebuie sat ii cont de patru elemente principale.

Tensiunea sau voltajul:
Alege tensiunea corespunzatoare pentru laptop. Cele mai multe laptopuri 18,5 V SAU 19 V. Un incarcator de 19V ar putea fi folosit la un PC care are nevoie de unul de 18,5 V. Insa, ar fi recomandat daca este posibil sa folosesti unul corespunzator nevoilor PC-ul tau.

Amperajul:
Amperii sunt un alt factor dupa care sa te uiti atunci cand cumperi un incarcator. Cantitatea de curent care circula prin adaptor se masoara in amperi care se mai noteaza si A. Notebook-urile Hewlett Packard au spre exemplu nevoie de un adaptor de la 2,7A pana la 6A, marea majoritate folosind un adaptor de 3,5 A pana la 4,9 A.

Un incarcator cu mai multi amperi, va merge la un laptop care cere un amperaj mai redus. De exemplu daca PC-ul tau necesita un incarcator de 2,7 A unul de 3,5 A sau 4,9 A va face treaba. Dar daca PC-ul tau necesita unul de 4,9 A cel de 3,5A sau de 2,7A nu va functiona.

Puterea:
Puterea este inca un element component al adaptorului. Se masoara in Watts si se noteaza cu W. Este egala cu numarul de volti inmultit cu numarul de ampere (W=V x A). Asadar daca PC-ul tau solicita 19V si 3,5 A atunci va trebui sa achizitionezi un adaptor cu o putere de 65W( 19×3,5=66,5).

Tine minte ca marea majoritate a incarcatoarelor nu au afisata puterea asa ca la fel de bine poti lua unul la care sa se potriveasca amperii si voltajul. Un adaptor cu o putere mai mare este cel mai recomandat pentru un notebook. De exemplu, daca laptopul are 18,5V si 3,5A sau 2,7A achizitioneaza un adaptor de 65W. Daca are 4,9A cumpara unul de 90W.

Mufa:
Ultimul lucru pe care trebuie sa il mai verifici este mufa care se conecteaza la laptop. De exemplu HP are o mufa galbena, sau una care seamana cu un glont cu un centru micut. Alege conectorul adecvat.

Leave a Reply